Opublikowany przez: LwiaMatka 2019-07-31 23:01:32
Autor zdjęcia/źródło: Dose Juice / Unsplash
Suplementacja witamin i składników mineralnych jest szalenie ważna już od pierwszych dni życia maluszka. Karmione mlekiem mamy, przez pierwszych 6 miesięcy życia niemowle otrzymuje wszystko, czego mu potrzeba do prawidłowego rozwoju. Po 6 miesiącach wprowadzamy rozszerzanie diety. Co z domowego zielnika możemy dodawać do potraw, by wzbogacić codzienne porcje witamin i minerałów naszego bobasa podczas rozszerzania diety?
Zielone warzywa są kopalnią żelaza, potasu i kwasu foliowego. Wiele wskazuje też na to, że mają właściwości chroniące organizm przed różnymi nowotworami. Warto zacząć je podawać maluszkowi już na początku - gotując na parze lub w formie warzywnych koktajli. Co może nam się przydać w domowym zielniku by codziennie raczyć malucha świerzo zmieloną ucztą?
Pietruszka - królowa wśród ziół, zawiera więcej witaminy C niż cytryna. Do tego jest bogata w żelazo, cynk, potas i magnez, a także witaminy A i B. Ułatwia trawienie i działa odtruwająco. Posiada właściwości przeciwzapalne i antybakteryjne. Wspomaga odporność. Nać pietruszki możemy miksować w zielonych koktajlach, aby nawet drobno posiekane listki nie utrudniały przełykania uczącemu się dopiero sztuki konsumowania maluszkowi.
Szpinak - tzw. "perskie ziele", kolejny zdrowotny hit w domowym zielniku. Świetny do koktajli (razem z pietruszką) a także jako uzupełnienie zupek i przecierów warzywnych. Bogaty w witaminy A, E, B6 oraz K, usprawniającą procesy krzepnięcia krwi. Liście szpinaku są bogate szczególnie w magnez, jak również witaminę C, żelazo, potas i kwas foliowy. Szpinak warto zacząć podjadać już w ciąży i przyczynić się w ten sposób do korzystnego rozwoju układu nerwowego naszego dziecka.
Seler - warzywo mocy, idealne do pierwszych zup. Zarówno seler naciowy jak i bulwa selera zawierają łącznie aż 86 cennych składników mineralnych i witamin! Do ich składu wliczamy popularny zielony zestaw, a więc potas, cynk, wapń, magnez, kwas foliowy i żelazo (a więc mix minerałów niezbędny również w ciąży), a także witaminy A, C oraz E. Seler naciowy to kopalnia witaminy C (nawet do 150 mg na 100 g) czyli dwukrotną dawkę dziennego zapotrzebowania. Seler ma w sobie też najwięcej fosforu spośród zielonych warzyw oraz niacynę.
Lubczyk - popularny szczególnie ze względu na swoje właściwości afrodyzjakowe, dodawany do zup, zielonych koktajli i przecierów gwarantuje im nie tylko wspaniały aromat. Mało znany jest natomiast jako naturalny lek przy chorobach układu moczowego. Działa też rozluźniająco na mięśnie jelit, co u najmłodszych konsumentów pomaga na uporczywe kolki. Lubczyk ma także właściwości odtruwające organizm. Dzięki zawartości kumaryny ma też działanie przeciwzakrzepowe oraz potwierdzone działanie wykrztuśne. Warto go przyżądzać podczas infekcji górnych i dolnych dróg oddechowych i kaszlu. Ponadto lubczyk wspomaga organizm i jego odporność, zwiększając wydolność fizyczną i umysłową.
Szczypiorek - niezastąpiony w jajecznicy, pomocny przy zielonych koktajlach. Wspomaga układ trawienny. Zawiera duże ilości witaminy C, B1 i B2, a także karoten, kwas foliowy oraz sole mineralne, w tym potas, sód, magnez, wapń, fosfor i chlor. Szczypior wspomaga apetyt u małych niejadków i wspomaga procesy trawienne (cenny przy niemowlęcych zaparciach).
Kiełki - świeże kiełki jęczmienia to "patent" starożytnych medyków chińskich. Współcześnie udowodniono, że choć nasiona jęczmienia mają w sobie wiele cennych witamin i minerałów, to dopiero spożywanie ich w kiełkującej formie pozwala otrganizmowi na lepsze przyswojenie tych wartości odżywczych. Kiełki to prawdziwy aktywizator energetyczny dla organizmu. Pełne są plejady witamin, aminokwasów, błonnika (wspomaga trawienie), kwasów nukleinowych, chlorofilu i składników mineralnych (w tym żelaza, potasu i magnezu).
A zatem uzbrójmy się w mini szklarnię balkonową i do dzieła! Na zdrowie!
Czytaj też:
>> Choroba brudnych rąk? Jak zapobiegać owsikom?
Pokaż wszystkie artykuły tego autora
Nie masz konta? Zaloguj się, aby pisać swoje własne artykuły.